Translate

пʼятниця, 22 червня 2012 р.

У полоні синього дурману

    Батьківщина тютюну – Південна Америка. Першими курцями-європейцями були матроси Х. Колумба в 1492-1493 рр. Серед місцевого населення це листя називали «табако», звідси й пішло слово «табак».

     Індіанці спалювали листя тютюну на вогні для відлякування мошкари та москітів. Для цього, також, слугувала спеціальна трубка з двійним розгалуженням, яка вставлялося у ніздрі для вдихання диму носом, а видихання – ротом. З часом аборигени помітили одурманюючу дію цього листя, і почали вважати його чарівним. У своїх обрядах індіанські шамани використовували тютюн та важку барабанну музику для входження у транс. А з плином часу «табако» поширився як наркотик.
      Наприкінці XVI ст. португальські купці завезли тютюн в Індію, Китай та Японію. У Європі, на початках, тліючий тютюн використовували як лікувальну і тонізуючу речовину не знаючи його природи. Але численні випадки смерті змусили середньовічних ескулапів відмовитися від нього; церква, навіть, оголосила тютюн диявольським витвором.
     У XVIII ст. тютюн, як правило, нюхали та жували. Зокрема до цього зобов’язував придворний етикет часів Людовіка XIV ст.
      У 1586 р. в Англію повернулася група колоністів, яка привезла з собою запозичений у індіанців обряд тютюнопаління, як атрибут побуту. Досить швидко ця пагубна звичка поширилася Францією, Голландією, Німеччиною та іншими країнами Європи.
      На Русі тютюн (завезений вперше в ХVI ст.) сприйняли вороже: за куріння били батогом, відрізали ніс, вуха тощо. Такі жорсткі міри диктувалися протипожежними цілями – усі будинки на Русі були дерев’яними і легко загоралися.
      Скурювання населення почалося за часів Петра І, коли імператор за 15000 золотих фунтів дозволив англійським купцям завозити та продавати тютюн у Росії. За часів Катерини ІІ німецьким колоністам були відведені землі на Поділлі та в Криму спеціально для вирощування тютюну.
       У середині ХІХ ст. в Європі з’явилися перші сигарети. До цього часу курили тільки люльку та сигари. Саме «завдяки» сигаретам куріння, як смертельно шкідлива звичка, за декілька десятків років швидко поширилася світом. Таким чином, вже напр. ХІХ ст. виготовлення тютюнових виробів почалося у промислових масштабах приносячи величезні прибутки тютюновій індустрії.
* * *
      На сьогодні вживання тютюну набрало характеру епідемії. Смертність від тютюну є одною із найбільш відворотних причин передчасної загибелі людей. Кожна 8-ма людина, і кожен другий курець помирають від тютюну. За підрахунками експертів, упродовж ХХ ст. куріння тютюну стало причиною смерті бл. 100 млн. людей. Якщо не застосувати комплексні превентивні міри, то у ХХІ ст. цей показник може сягнути 1 млрд.
      У період від 2005 до 2030 р., на думку вчених, тютюн стане причиною смерті бл. 175 млн. людей, при чому найбільший відсоток становитимуть мало розвинуті країни та країни що розвиваються.
       Згідно даних Всесвітньої організації охорони здоров’я щороку від тютюну у світі помирає більше 5,4 млн. людей, а також 600000 від вторинного тютюнового диму (т.зв. «пасивне куріння»). Якщо така тенденція зберігатиметься надалі, то до 2030 року кількість смертей може зрости до 8 млн. у рік.
      Варто відзначити, що в тютюновому димі міститься бл. 4000 отрутохімікатів, 250 – небезпечні для здоров’я (бензапірен, стеаринова, оцтова, синильна та інші кислоти, барвники, метан, кадмій, сірководень, толуол, оксид вуглецю, бутан, метанол, гексамін, нікотин, миш’як, аміак та багато інших смертельних отрут) та 50 можуть спричинити захворювання на рак. У свою чергу, вторинний тютюновий дим у 3-4 рази більш токсичний за первинний.
       Упродовж останніх 15 років світова спільнота на чолі з ВООЗ робить важливі кроки на шляху скорочення рівня тютюнокуріння на планеті.
       У 2002 – 2008 рр. ВООЗ було втілено ряд глобальних проти тютюнових проектів. У 2009 р. прийнято Рамкову Конвенцію по боротьбі з тютюном. Також, розроблено комплекс мір MPOWER, як інструмент виконання Конвенції. За останніх 10 років зусиллями ВООЗ та свідомих політичних лідерів вдалося зберегти життя мільйонів людей.
       Пам’ятаймо! Кинути курити ніколи не пізно, але завжди потрібно. Життя без тютюнового диму – одне із фундаментальних прав кожної людини. Тільки свідоме ставлення кожної людини може зупинити тютюнову епідемію. Отож, будьмо тверезі! Це норма нашого життя, і головна умова духовного, фізичного та інтелектуального розвитку особистості.

Немає коментарів:

Дописати коментар