Translate

четвер, 7 червня 2012 р.

НЕВЧАСНЕ ЗІЗНАННЯ ВІТАЛІЯ КЛИЧКА


    В уяві багатьох людей мабуть не вкладається поєднання двох взаємовиключних речей алькоголю та спорту. Але видатний український боксер Віталій Кличко, усе таки, спромігся на таку єдність.
Нещодавно об’єктом моєї уваги стало інтерв’ю спортсмена опубліковане на порталі «Прометей» (http://ia-prometei.org.ua/?p=17453).

   Сказані Віталієм Кличко слова виказують тільки гірші сторони його людського єства. Передусім, мова йде про відсутність тверезих переконань, обізнаності в історії, культурі, відсутність гуманістичного світогляду та багатьох інших ознак людяності не лише як чиновника депутата київської ради (до речі, він балотується в парламент), а, власне, людини.
    У 2006 р. Брати Кличко знялися в рекламі алкогольного пива української торгової марки розрахованій залучити до вживання цієї речовини громадян України. У 2012 р. боксери знялися для німецького, хоча безалкогольного пива.
     Парадоксальність поведінки Віталія Кличка полягає у тому, що для своєї країни він із братом Володимиром заохочує вживання алкогольного пива, а для чужої безалкогольного! Обидва види цих речовин є наркотичними та шкідливими, оскільки в «безалкогольному» міститься від 0,5 до 1% спирту, а решти речовин така ж кількість, як і в алкогольному. Тому, про меншу чи більшу шкоду для організму можна говорити лише опосередковано.
     Віталій Кличко зізнався, що вживає пиво і міцний алкоголь. Подібних високих посадовців дуже багато, і фінансуються вони, як правило, власниками алкогольної індустрії. Тому, не важко здогадатися чиї інтереси вони відстоюють у нашому парламенті, чи місцевих гілках влади.
   Якщо вже мова заходить про європейську інтеграцію, європейські цінності, цивілізований світ, і т.д., то наприклад у Норвегії, чи у Швеції не може стати ні соціальним працівником, ні педагогом, ані лікарем, тим паче депутатом (!) людина, яка вживає алкоголь, тютюн чи інші наркотики. А в Україні справи державної ваги вирішуються через алкогольні окуляри, або у стані похмілля.
   Виправдовуючи вживання пива, Віталій каже: «пиво п’ють усі, і ми прикидаємося, що ми такі здорові». Насправді ж, цей наркотик вживають не усі, а «прикидаються» здоровими ті, хто насправді не є здоровим. З міркувань тверезого глузду, вживання наркотику не є предметом гордості. Пиво – це речовина, яка спричиняє десятки хвороб, і, що найголовніше, веде до виродження нації, прикладом чому є Німеччина.
   Віталій Кличко порівнює вживання алкогольних наркотиків з правилами дорожнього руху: якщо їхати (тобто вживати) «правильно», то неприємностей не буде, а якщо їхати зустрічною смугою – вживати «неправильно» є великі шанси потрапити в аварію. Що таке «правильна» їзда (вживання) – п. Кличко не сказав нічого. Проте, «неправильна» це т.зв. «зловживання», продаж неповнолітнім, вжиток у великих кількостях, їзда у нетверезому стані тощо.
Пропоную розібратися з поняттям «зловживання».
   Тверезий глузд мені підказує, що зловживати можна довірою людини, службовим становищем, їжею (переїдання), тобто усім тим, що при нормальному споживанні людиною приносить користь, а при надлишковому – шкоду. Адже, навіть вода, фрукти, мед, і т.д. можуть зашкодити організму, коли їх вживати забагато.
    Але, стосовно алкоголю ситуація зовсім інша. Алкоголь – це сильнодіючий наркотик, психоактивна речовина збуджуючої та нервово-паралітичної дії, з відомою здатністю викликати звикання. Відповідно, наркотик руйнує організм. Людина, яка вливає в себе цю речовину – чинить зло самій собі. Будь-яка доза спиртного наркотику обертається для організму тільки злом. Тому, його вживання – це і є зловживання.
    Саме ж поняття «зловживання», за сприяння власників алкогольного бізнесу було включене до законодавства України для того, аби виправдати вжиток алкогольних рідин у суспільній свідомості. Якщо є «зло-вживання», себто «вживання-на-зло», то мусить бути і «вживання-на-добро»!?
    Тому, суспільство переконане, що «зло-вживають» алкоголем тільки люди, які «вишивають вісімки», валяються в болоті попід парканом, викрикують нецензурні вирази, в яких тхне із рота, одним словом алкоголіки. Решта людей, що не потрапляють під такий критерій (п’ють «помірно», стоять на ногах, і т.д.) – вважаються тими, хто не «зло-вживає».
    Але ні закони, ані ЗМІ, ні власники алкогольного бізнесу, ані спортсмени як брати Клички не сказали: алкоголь – це наркотик, який викликає звикання вже після першого-другого прийому. Кожен алкоголік починав не «зло-вживаючи», і навіть подумати не міг, що колись скотиться на дно суспільства. Єдиною умовою усвідомлення наслідків вживання алкоголю є тверезий стан людини.
    За логікою Віталія Кличка, якщо людина рухається за правилами – вживає небагато алкоголю, то вона їде вірним шляхом. А от якщо в процесі вживання людина стала алкоголіком «зло-вживає» – у неї великі неприємності.
     На противагу п. Віталію зазначу, що людина народжується тверезою та чистою. Тверезість – це єдино правильний шлях, яким людина рухається до першого вживання алкоголю. Якраз вливання наркотику в організм порушує усі без винятку психофізичні процеси, і людина деякий час не може адекватно сприймати дійсність навколо себе. Тому, вживання будь-якої кількості алкоголю – це аварія, якої можна уникнути лише зберігаючи свій природний стан – тверезість.
    Отже, у своєму п. Віталій допустився ряду концептуальних помилок, зокрема, порівнюючи вживання алкоголю з дорожнім рухом. Насправді, якщо людина вжила алкоголь – вона порушила правило – правило дарованої їй тверезості, тільки міра цього порушення визначається кількістю вжитого наркотику.
   Мені дуже шкода, що Віталій Кличко, попри свою світову популярність не є тверезою людиною, і займається відвертою пропагандою вживання алкогольних речовин. Сподіваюся, у недалекому майбутньому, великий боксер позбавиться шкідливої звички, і переосмислить деякі свої помилкові переконання.

Немає коментарів:

Дописати коментар