Translate

четвер, 24 травня 2012 р.

«ЧИСТОЇ ВОДИ» РЕКЛАМА АЛКОГОЛЮ

       Інколи мене дивують деякі журналісти, на перший погляд грамотні люди, які у своїх замітках називають наркотик – горілку – харчовим продуктом[1]. Мова йде про автора статті «Чистої води перемога» Олега Дмитрієва[2].   Уся увага його публікації найбільше акцентована на якесь «екологічне» походження горілчаної отрути. Буцімто, ця речовина єдина у світі, яка виготовляється на основі карпатської джерельної води.


Передусім, називаючи все своїми іменами слова «єдина горілка у світі» потрібно замінити словами «єдина отрута у світі». Також, до відома п. Дмитрієва, вода не є основою горілчаних розчинів. Основа будь-яких алкогольних речовинетиловий спирт, тобто наркотик.
Також, я вважаю, що з боку редколегії подібні замітки обовязково повинні супроводжуватися словами: «будь-яка горілка (або алкогольний виріб) отруює людський організм, і не слід вважати, що вода, якою розбавлений етиловий спирт робить її менш шкідливою, або корисною». Відсутність такого повідомлення вводить людей в оману, що є прямим порушенням закону України «Про рекламу».
Вода, якою розбавляють C2H5OH не змінює його хімічного складу; змінюється лише його концентрація. Вода гірська, джерельна, озерна, і т.д.не змінює і хімічної дії спиртового розчину. В будь-якому вигляді він однаково руйнує шлунок, мозок, печінку, і, зрештою усі органи людини. Хоча, про це у статті не сказано жодного слова.
Важливо відзначити, що в радянському ГОСТі 18300-72 за 1972 р. сказано: «етиловий спиртлегкозаймиста, безбарвна рідина, з характерним запахом, відноситься до сильнодіючих наркотиків, яка спочатку викликає збудження, а потім параліч нервової системи».
На жаль, цих рядків немає в теперішньому ДСТУ. Стараннями алкогольної індустрії ця інформація вилучена з державного реєстру речовин. Це створило «стереотип харчового продукту» навколо алкоголю. Але тверезий глузд підказує, що наркотик, який щороку забирає життя бл. 2,5 млн. життів на планеті, і 100 тис. в Україні харчовим продуктом аж ніяк бути не може[3].
Антигуманна діяльність виробників алкоголю полягає ще у тому, що за деякими даними 90% водних ресурсів України непридатні для пиття. Натомість, найчистіша та найбільш якісна вода використовується для розбавляння етилового спиртуприготування наркотичної отрутигорілки. В Україні пляшка пива коштує дешевше за пляшку питної води. Себто, отрута дешевша за продукт без якого неможливе життя.
На мій погляд, цю екологічно чисту карпатську воду потрібно зробити максимально доступною для всіх жителів нашої країни. З боку власників алкогольного бізнесу це б хоч трохи показало їх цивілізованість та відповідальність перед суспільством.
 
Також цікаво знати, чи в Інституті споживчих експертиз[4] тестують героїн, ацетон, гумовий клей, дихлофос та інші хімікати, як продукти харчування?
Відносячи алкоголь до ряду харчових продуктів, що апріорі суперечить здоровому глузду, подібні установи сприяють поширенню викривленої інформації про цей наркотик у суспільстві. До цього також плідно долучаються несвідомі журналісти на кшталт п. Дмитрієва.
Думаю, ніхто не стане називати харчовим продуктом автомобільне мастило, асфальт або сірчану кислоту. А от алкоголь називають. Загадковим чином ця речовина опинилася на полицях продуктових магазинів, замість того, щоби знаходитися у відділі хімії.
Уся «кращість», «винятковість» та інші «чудодійні» властивості алкоголюце вигадка алкогольної індустрії, яка будь-яким шляхом намагається збільшити кількість своїх клієнтів. А відтак, вдається до поширення усіляких міфів про свої «еко-продукти», а насправді «еко-отрути».
Саме в такий спосіб людей вводять в оману натяками на безпечність, чи інші відмінні, або «корисні» властивості т.зв. «еко-горілки».
Біда України полягає у тому, що в нас існує ціла купа «інститутів», які перевіряють, тестують, дегустую алкоголь. Але жоден із них не виступив з інформацією про те, що в цивілізованому світі алкоголь уже 37 років вважається наркотичною речовиною.
Людям потрібно говорити правду. Людей потрібно закликати жити тверезо.
Post scriptum
Очевидно, що подібний газетний маркетинг алкогольних речовин покликаний чим гучніше розрекламувати торгову марку. Мені дуже шкода, що деякі «грамотні» особи не бачать наукових даних через туман зелених папірців. Але, сподіваюся, моя замітка збагатить знання п. Дмитрієва щодо фармакології алкогольних речовин.
Примітки
1. У 1975 р. на 28 Генеральній Асамблеї Всесвітньої організації охорони здоровя алкоголь було визнано «наркотиком, який підриває здоровя населення».
2. Високий Замок, 17-23 травня 2012 р. Аналогічна замітка опублікована в газеті «Аргументы и факты», 2012 р.,17
3. Автор 4 рази прямо чи опосередковано називає горілку «продуктом».
4. Очолює цей інститут Юрій Чернобривець.




Немає коментарів:

Дописати коментар